Leírás és Paraméterek
A D-vitamin zsíroldékony vitamin, másik neve a kalciferol. Ez a vitaminképződhet előanyagaiból a szervezetben, méghozzá ultraibolya sugárzás hatására. Az elővitamin képzésében viszont a koleszterinnek van fontos szerepe, tehát néha ennek a vegyületnek is van hasznos tulajdonsága. Azonban a napfény hatására képződő D-vitamin mennyisége az időskorra erősen csökken.
Közismert, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen a csontok egészségéhez, de a legújabb kutatási eredmények szerint számtalan más jótékony hatása is van: szépíti a bőrt, javítja a keringést, és egyes anyagcsere-folyamatokat is pozitívan befolyásolhat. A D-vitamin a kalcium és foszfor felszívódásához és beépüléséhez szükséges. Elengedhetetlen a csontok egészséges fejlődéséhez. Hiánya felborítja a szervezet kalcium- és foszforháztartását, és hosszú távon csontrendszeri rendellenességeket (például csontsűrűség-csökkenést vagy csontritkulást) okozhat.
D-vitamin jótékony hatásai:
Egyensúlyban tartja a szervezet kálcium szintjét
Segíti a sejt differenciálódást
Erőteljes immun rendszer modulátor (felerősíti a szervezet természetes védekező képességét)
Szerepe van az inzulin kiválasztásban
Csökkenti a magas vérnyomás rizikóját
Segít megelőzni a csontritkulást
Szerepet játszik bizonyos rák fajták elleni harcban
Antidepresszáns
Csökkenti az autoimmun betegségek kialakulásának rizikóját
Csökkenti az ekcéma és pikkelysömör kialakulásának esélyét
Legjobb D-vitamin forrásaink a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, margarinok.
A D-vitamin szükséges:
– a kalcium és a foszfor felszívódásához
– a csontképzodés folyamatához
– a kalcium és foszfor beépüléséhez
– a csontok egészséges fejlődéséhez
– a csontok gyógyulásához például törés után
– a csontritkulás megelőzéséhez
Napi ajánlott mennyiség: 1 tabletta étkezés közben
Hatóanyag napi 1 lágyzselatin kapszulában:
D-vitamin 2000NE 50mcg