Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vitamin Station CRP-szint gyorsteszt 1x

5.969 Ft
Menny.:db
Egységár: 5.969,00 Ft/db
Cikkszám: 490162
Elérhetőség: Raktáron
Várható szállítás: 2024. március 06.
Szállítási díj: 1.290 Ft
Forgalmazó: Vitamin Station
A CRP-szint gyorsteszt egy önellenőrzésre szolgáló teszt a C-reaktív protein kimutatására a testben lévő gyulladásos folyamatok és bakteriális fertőzés kimutatására.

Leírás és Paraméterek

A CRP-szint gyorsteszt egy önellenőrzésre szolgáló teszt a C-reaktív protein kimutatására a testben lévő gyulladásos folyamatok és bakteriális fertőzés kimutatására.
A teszt nem csak igen-nem választ ad, hanem a gyulladás súlyosságát is méri.
A megnövekedett koncentráció akut megbetegedésekre deríthet fényt.
• egyszerű, gyors használat
• azonnali eredmény 5 perc alatt, egy csepp vérből
• otthon, diszkréten, bárki által elvégezhető
• megbízható, 98 %-os pontosság
• egészségpénztárban elszámolható termék

A CRP TESZTRŐL
MI AZ A CRP?
A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak. A CRP nagyon érzékeny és gyorsan megjelenő indikátor, ezáltal hasznos lehet egy esetleges antibiotikum kezelés időben történő megkezdéséhez.
HOGYAN MŰKÖDIK A CRP SZINT GYORSTESZT?
Ha a mintában található CRP, az a tesztben található a CRP antitestekkel és CRP antigénekkel is reakcióba lép, mely különböző vonalak megjelenéséhez vezet. Ez teszi lehetővé a CRP koncentráció szemikvantitatív meghatározását a vérmintában. A CRP koncentrációtól függően különböző vonalak jelennek meg a teszten, ami lehetővé teszi a teszt szemi-kvantitatív értékelését.
Egészséges emberekben a CRP koncentráció 8mg/L alatti, míg súlyos fertőzés vagy gyulladásos megbetegedés esetén ez az érték meghaladhatja a 100mg/L-t. 8mg/L és 100 mg/L közötti CRP koncentráció enyhébb vírusos vagy bakteriális fertőzésre utal, amely az orvos által rendelt megfelelő kezeléssel könnyen gyógyítható.
MIKOR ÉRDEMES A TESZTET ELVÉGEZNI?
A CRP gyorstesztet akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni. A teszt bármely napszakban elvégezhető. Ne végezd el a tesztet 6 éven aluli gyermeken!
ÁLTALÁNOSSÁGBAN A CRP-RŐL
A CRP (C-reaktív protein) egy májban képződő fehérje, mely mikroorganizmusok, baktériumok, gombák, paraziták felszíni molekuláihoz kötődik. A CRP érték mérése a gyulladásos reakciók ellenőrzésének elismert és megalapozott módszere.
A CRP normál koncentrációja a vérben 8 mg/L alatt van. A gyulladás kezdetét követő 6-48 órán belül emelkedik a vérben a CRP koncentrációja. Ez az emelkedés már a klinikai tünetek megjelenését, illetve a vérsüllyedés sebességének növekedését megelőzően tapasztalható. A vér CRP koncentrációja a gyulladás mértékének igen érzékeny mutatója. Többféle, különböző eredetű gyulladás hatása összegezve jelentkezik a CRP értékben.
Az egyéni, genetikailag meghatározott CRP alapérték egészséges állapotban igen csekély ingadozást mutat, ezért a megnövekedett CRP érték szinte mindig valamilyen kóros változásokhoz kapcsolódik.
Megnövekedett koncentráció (8-100 mg/L) akut megbetegedések, így pl. helyi bakteriális fertőzések, vírusos megbetegedések, reumatikus megbetegedések és szívinfarktus esetén tapasztalható.
Egy egyszerű lefolyású, műtét utáni időszakban is jelentkezhet a CRP koncentrációjának rövid ideig tartó emelkedése. 100 mg/L feletti értékek magas gyulladási aktivitásról árulkodnak, például szepszis, súlyos fertőzések és áttétet képező daganatok esetén jelentkeznek. A 300 mg/L feletti érték rendkívül magas, így akár életveszélyes állapotra utalhat.
MIÉRT ÉRDEMES ELLENŐRIZTETNI A CRP SZINTET?
• mert érzékeny mutatója a testben lévő valamilyen gyulladásnak és bakteriális fertőzésnek
• egyes kutatások szerint a CRP szintje jelezheti az előrehaladott rákos állapotot
• az emelkedett CRP szintet fontos kockázati tényezőnek kell tekinteni az atherosclerosis, a szívizominfarktus, a perifériás vaszkuláris betegség, és az ischaemiás stroke-nál.
MELYEK A CRP GYORSTESZT ELŐNYEI?
• egyszerű, gyors használat,
• azonnali eredmény, egy csepp vérből,
• otthon, diszkréten, bárki által elvégezhető a teszt,
• megbízható, 98 %-os pontosság,
• eredmény 5 perc alatt,
• egészségpénztárban elszámolható termék!
Több kutatást is végeztek szerte a világban a CRP érték szintje és különböző betegségek kapcsolatáról.
Dr. Kristine Allin szerint "Tekintet nélkül a páciens korára, a tumor nagyságára, nyirokcsomó állapotra, metasztázis jelenlétére, ösztrogén függőségre a CRP szint megjövendöli a túlélési rátát, még akkor is, ha úgy vélték, hogy bakteriális fertőzés okozta". Szerinte a CRP szint meghatározás az egyszerű módja a betegség lefolyásának, súlyosságának megítélésében. A CRP szint ismeretében a klinikusoknak lehetőségük van a kezelés megtervezésére, változtatására és a túlélési ráta javítására (Forrás:sciencedaily.com)
További kutatások arra is fényt derítettek, hogy minél magasabb a CRP szint a páciens vérében, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy az illetőt depresszióval kezelik, vagy nyugtatót szed. A Scientific American szakfolyóirat pedig már két évvel ezelőtt közzétette azokat az eredményeket, amelyek feltárták a gyulladások és a pszichés betegségek közötti összefüggéseket. (Forrás: origo)
Más kutatások a CRP szint előrejelző szerepét mutatták be a túlélésben: a myeloma multiplex, a melanoma, a limfóma, a petefészek, a vese, a hasnyálmirigy-és gastrointestinalis tumoros betegek esetében. A CRP egyszerű rutin mérés, olcsó és értékes információt nyújt a kezeléshez.
A CRP NÉHÁNY KIVÁLASZTOTT KÓRKÉP ESETÉN:
Felső légutak: a bronchitis, az influenza és a felső légúti fertőzések az alsó értéktartományban leggyakrabban előforduló fertőzések. E területen a CRP gyakran lehetővé teszi a vírus- és baktériumfertőzések megkülönböztetését. Magas, 25 mg/L-nél nagyobb CRP érték bakteriális fertőzésre- (pl. tüdőgyulladásra), kisebb mértékű CRP szint emelkedés vírusos fertőzésre utal.
Meningitis (baktérium okozta agyhártyagyulladás): a kb. 20 mg/L-es CRP határérték átlépése alapján eldönthető, hogy a meningitis bakteriális, vagy vírusos eredetű-e. Fiatalok és felnőttek esetén a határérték 50 mg/L-re módosul.
Gyulladásos bélbetegség: a CRP érték segítségével eldönthető, hogy szervi eredetű bélmegbetegedésről, vagy irritábilis bélszindrómáról (IBS) van-e szó.
Reumás ízületi gyulladás: a reumás ízületi gyulladásban szenvedő betegek esetén a betegség lefolyásától függően magas (akár 200 mg/L) CRP érték mérhető.
Szív- és érrendszeri megbetegedések: akut myocardialis infarktus esetében a sejtelhalás következtében CRP emelkedés tapasztalható. Az emelkedés nagysága a sejtkárosodás mértékétől függ. Kimutatható, hogy a magas CRP alapérték előrejelzi a szívkoszorúér megbetegedések és az agyvérzés kockázatát.
Terhesség alatti fertőzés szövődményei: terhesség ideje alatt a CRP alapértéke általában növekszik, a terhesség vége felé 10 mg/L feletti értéket is elérhet. Fertőzéses szövődményre utalhat, amennyiben a szülés után nem esik vissza a CRP értéke. A terhesség alatt a megnövekedett alapértéket meghaladó CRP emelkedés méhen belüli fertőzést, vagy idő előtti burokrepedést jelezhet.
Az egészségesek CRP alapszintje: a CRP érték értelmezésénél figyelembe kell venni, hogy a vizsgált személy tulajdonságai befolyásolhatják a CRP alapértékét. Az alábbi tényezőkre érdemes odafigyelni:
• Kor: a gyermekek normálértéke alacsonyabb, mint a felnőtteké.
• Dohányzás: az egészséges felnőttek CRP középértéke tízszer magasabb.
• Táplálkozás: súlyos anyagcserezavarok befolyásolhatják a CRP értékét.
• Fizikai megterhelés: fizikai megterhelés esetén edzettségi állapottól függően emelkedik a CRP szint.
• Terhesség: terhesség ideje alatt folyamatosan emelkedik a CRP értéke, amely a szüléskor 20 mg/L szintet is megközelíthet.
• Vizsgálatot megelőző kezelés: az antibiotikumos, illetve a szteroidos kezelés befolyásolja a CRP szintet.
MIT TARTALMAZ A CRP SZINT GYORSTESZT?
A doboz a teszt elvégzéséhez szükséges eszközöket tartalmazza, mint:
1 db lezárt alumínium tasak, benne:
• 1 db tesztkazetta
• 1 db műanyag pipetta
• 1 db páraelszívó párna
A dobozban található még:
• 1db steril ujjbegyszúró lándzsa a vérvételhez
• 1 db 3 ml puffer oldatot tartalmazó cseppentő fiola
• 1 db használati utasítás
• 1 db alkoholos törlőkendőt.
A CRP GYORSTESZT CE MINŐSÍTÉSSEL RENDELKEZIK!
FIGYELEM: Az alumínium tasakot csak akkor nyisd fel, ha mindent előkészítettél a teszt elvégzéséhez! A páraelszívó párna nem vesz részt a tesztelési folyamatban.

HOGYAN KELL HASZNÁLNI A CRP SZINT TESZTET?
1. Moss kezet szappannal, és öblítsd le tiszta vízzel!
2. Tépd fel a védőcsomagolást (a bemetszésnél) és vedd ki belőle a tesztet és a pipettát, majd dobd ki mind az alumínium-, mind a páraelszívó tasakokat!
3. Tekerd le a pufferoldatot tartalmazó fiola kupakját. Nyomd be a vérvételi lándzsa kis narancssárga biztonsági fülecskéjét a lándzsa belseje felé, amíg egy kattanást nem hallasz, jelezvén, hogy az eszköz aktiválva van.
4. Távolítsd el a narancssárga biztonsági fülecskét egy csavaró mozdulattal.
5. Tisztítsd le valamelyik ujjhegyed egy alkoholos vattával. Masszírozd az ujjbegyed lefelé, hogy megteljen vérrel.
6. Erősen szorítsd a lándzsát, a letisztított ujjbegyedhez. Nyomd meg a kioldó gombot.
7. A lándzsa hegye a szúrást követően automatikusan és biztonságosan visszaugrik a helyére. Ne használd fel többször a lándzsát!
8. Masszírozd a megszúrt ujjbegyed a vér kibuggyanásáig.
9. Tartd a pipettát a vércsepphez, s engedd, hogy a vér beszívódjon a pipettába a jelzett vonalig. Ne nyomd közben össze a pipetta végét! Ha nem éri el a vér a jelzést, masszírozd újra az ujjbegyed, hogy még egy kis mintát nyerj. Amennyire lehetséges, törekedj a légbuborék elkerüléséhez.
10. A pipettába gyűjtött vért cseppentd a pufferoldatot tartalmazó fiolába a pipetta végének összenyomásával. A mozdulatot ismételd meg 2-3 alkalommal, hogy a vérminta maradéktalanul az oldatba kerüljön. Ezután tekerd vissza a kupakot a fiolára és rázd össze alaposan.
11. Törd le a vérmintát tartalmazó cseppentő fiola kupakjának tetejét, majd cseppents 4 csepp higított vérmintát a tesztkazetta kerek mintagyűjtő ablakába.
12. Az eredményt 5 perc után olvasd le. Ne értékeld a tesztet 10 perc eltelte után!
AZ EREDMÉNY KIÉRTÉKELÉSE
1. 8 mg/L alatti CRP koncentráció
Csak két csík jelenik meg a kiértékelő ablakban (a T jelzés alatt nincs vonal). Ez az eredmény azt jelenti, hogy sem fertőzésed sem gyulladásos megbetegedésed nincs.
2. 8 és 40 mg/L közötti CRP koncentráció
Három színes vonal jelenik meg a kontrollfelületen, de a T jelzés alatt látható vonal színe kevésbé intenzív, mint a másik két vonalé. Ez az eredmény bakteriális fertőzésre utalhat. Ebben az esetben érdemes felkeresned orvosod.
3. 40 és 100 mg/L közötti CRP koncentráció
Három színes vonal jelenik meg a kontrollfelületen, melyek intenzitása közel azonos. Ez az eredmény azt jelenti, hogy vírusos vagy bakteriális fertőzésed van. Mindenképpen keresd fel orvosod!
4. 100 mg/L fölötti CRP koncentráció
Három színes vonal jelenik meg a kontrollfelületen, de a T és C jelzés alatt levő vonalak színe intenzívebb a középső vonalénál. Rendkívül magas CRP koncentráció esetén, a középső vonal teljesen el is tűnhet. Ez az eredmény azt jelenti, hogy súlyos baktérium-fertőzésed van. Sürgősen keresd fel orvosod!
Figyelem! A CRP mérése nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, csak a diagnózis alátámasztására szolgáló módszer.
Ellenőrizd otthon, kényelmesen szervezeted CRP szintjét, hogy mielőbb kiderüljön van-e valamilyen jellegű gyulladás vagy bakteriális fertőzés! Ne feledd, minél előbb derül fény egy esetleges gyulladásra, betegségre, annál nagyobb eséllyel kerülhetők el a komolyabb szövődmények, panaszok.

Facebook kommentek

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.